tisdag 8 mars 2011

Naivt att tro på Obamas ambition om ett kärnvapenfritt Mellanöstern

Har just läst militärstrategen tillika statsvetaren Daniel Hamiltons artikel på sajten Newsmill (ungefär 10 månader för sent, men ändå!). I den kritiserar han de röd-grönas ställningstagande kring USA och dess militär och kärnvapen. En röd-grön regeringen skulle kräva att USA lade ned sina baser i världen, samt att skrota sina kärnvapen. Detta finner Hamilton skrattretande. Underförstått är att USA (tillsammans med andra) utgör en garant för den globala säkerheten. Således är det konstigt att de röd-gröna (särskilt Socialdemokratin) skulle kräva detta av USA, speciellt eftersom Obama dels börjat minska USA militära närvaro i världen, dels för att han fått fredspriset för att han vill ha en kärnvapenfri värld.

Det som jag finner skrattretande i Hamiltons resonemang är bland annat följande: "[Obama] committed the U.S. to support efforts leading to a Middle East free of weapons of mass destruction and their delivery systems." Vad exakt menar Hamilton?  Menar han Iraks kärnvapen? Irans kärnvapen? Libyens? Syriens? Jordaniens? Libanons? Egyptens? Saudi Arabiens? Yemens? Nej, ty dessa länder har ju inte kärnvapen. Hamilton kanske syftar på Israel? Det är ju det enda landet i Mellanöstern som man vet har x-antal hundra kärnvapen (vissa menar att 150 st vore rimligt med tanke på landets ekonomiska förutsättningar och strategiska behov). 


Har Obama pressat Israel vad gäller deras kärnvapenarsenal? Svar: NiklasErikJohan (=nej). Däremot har Obama och Bush före honom pressat Iran om syftet med dess kärnkraftprogram. USA invaderade dessutom Irak med förevändningen att Saddam Hussein hade kärnvapen som han kunde använda, t.o.m. skicka över Atlanten till USA: s östkust. Detta påstående försvagades med tiden då man inte lyckades hitta dessa vapen. 


Kortfattat: om nu Obama och USA var seriösa vad gäller att göra Mellanöstern till en kärnvapenfri zon, kan de börja med att Israel. Detta är föga troligt, således är det naivt att tro på USA i denna fråga.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar